Fordon biogas

En gasbil skiljer sig inte mycket från en vanlig bensinbil. Gasbilen kan alltid köras både på fordonsgas och bensin. Detta eftersom motorn i gasbilen är en bensinmotor som är anpassad för både gas- och bensindrift. Gasbilen har förutom bensintank även ett antal gastankar.

Vid kyligt väder startar alltid gasbilen på bensin för att gå över till gasdrift efter någon kilometer, detta sker helt automatisk. Samma sak händer om gasen tar slut och bilen går över på bensindrift, vilket föraren endast märker via en lampa på instrumentpanelen.

Det innebär att gasbilen är mycket flexibel eftersom den kan köras både på ett lokalt och helt fossilfritt bränsle men samtidigt alltid kunna gå över på bensindrift om bilen inte kunna tankats med gas. Vilket kan bli aktuellt om det inte finns någon gasmack i närheten, framförallt på fastlandet. På Gotland finns fyra gasmackar fördelade över ön.

Många som inte testat en gasbil är oroliga för att räckvidden ska försämras jämfört med en bensinbil, vilket inte stämmer på nyare modeller.

Under 2018 har flera nya modeller av biogasbilar lanserats på den svenska marknaden, här kan du läsa om dessa.

Broschyr om Gasfordon 2018

Våra evenemang

Scroll to Top